Dit zijn de 5 meest voorkomende oorzaken van brand in huis
Een brand in huis kan verschrikkelijke gevolgen hebben. Maar weet jij wat de meest voorkomende oorzaken zijn? In dit blog zetten wij ze op een rijtje en geven we tips en advies zodat jij weet waar je op moet letten.
Jaarlijks worden in Nederland gemiddeld 1 op de 65 woningen getroffen door brand. Dit komt neer op ruim 100.000 woningbranden per jaar. Ook jouw woning kan getroffen worden door brand. Door inzicht te krijgen in de meest voorkomende oorzaken kun je de risico’s aanzienlijk beperken. De belangrijkste oorzaken op een rij:
- Elektrische Apparaten: Wist jij dat de wasdroger brandoorzaak nummer één is in Nederland? Apparaten die constant draaien vormen een groot risico. In het geval van de wasdroger schuilt het grootste gevaar in het stof. Het stof stapelt zich op, waardoor de warmte niet kan ontsnappen. Door de hitte kan het stof in brand vliegen. Tip: reinig na iedere droogbeurt het filter.
- Keuken: Het zal je niet verbazen dat veel woningbranden ontstaan in de keuken, bijvoorbeeld wanneer een pan te lang op het vuur staat of wanneer olie en vetten te heet worden. Blijf altijd in de buurt van het fornuis, houd je pannen netjes schoon en maak gebruik van een kookwekker.
- Open haard en open vuur: Een open haard en kaarsen zorgen voor sfeer en gezelligheid in je woning, maar de sfeer slaat snel om zodra er brand ontstaat. Daarnaast kan het invloed hebben op de dekking van je verzekering. Sommige verzekeraars stellen namelijk voorwaarden aan het onderhoud van de schoorsteen en kunnen eisen dat je deze periodiek laat reinigen door een erkend bedrijf. Ga na of dit voor jou ook geldt. Daarnaast is voldoende ventileren cruciaal.
- Kortsluiting: We kennen allemaal wel iemand die ooit te maken heeft gehad met brand door kortsluiting. Een fout in een meterkast is zo gemaakt, het blijft immers mensenwerk. Slecht geïnstalleerde bedrading of beschadigde kabels vormen een belangrijke oorzaak. Controleer en vervang versleten bedrading dan ook regelmatig en zorg ervoor dat je stopcontacten niet overbelast raken.
Roken: Smeulende sigaretten vormen een belangrijke oorzaak van woningbranden. Sigaretten die niet of onvoldoende worden uitgedrukt kunnen leiden tot brand aan meubels, tapijt en beddengoed. Rook altijd buitenshuis en zorg ervoor dat sigaretten volledig zijn uitgedoofd voordat je ze weggooit.
Waar de brand ook ontstaat, het is belangrijk om een brandblusser in je woning te installeren. Zorg ervoor dat je weet hoe je deze moet gebruiken. Houd ook altijd een blusdeken binnen handbereik en plaats rookmelders. Rookmelders zijn sinds juli 2022 verplicht gesteld door de overheid.
Wil je zeker weten of je goed verzekerd bent tegen (woning)brand? Neem vandaag nog contact op met je persoonlijk adviseur!