Geregistreerd partnerschap

2020 08 13 29

Wat is een geregistreerd partnerschap?

Met een geregistreerd partnerschap wordt de relatie tussen jou en je partner een wettelijk erkende relatie. Dat is een belangrijke stap in je leven. Net als met een huwelijk, brengt een geregistreerd partnerschap namelijk bepaalde juridische rechten en verplichtingen met zich mee. Je mag elkaars achternaam gebruiken, je wordt fiscaal partners, wettelijke erfgenamen en jullie moeten elkaars levensonderhoud voorzien. Krijgen jullie kinderen? Dan hebben jullie automatisch samen het ouderlijk gezag.

Zo krijg jij de zekerheid die je verdient

Neem contact met ons op.

Wij brengen jouw situatie in kaart.

Je ontvangt een advies op maat.

We checken jouw situatie periodiek.

Wij zijn bij jou in de buurt

Twello
Berends & Slump Twello

Duistervoordseweg 49
7391 CB Twello

Vandaag open tot 17:00
Bel naar 0571 - 274 440

Afspraak maken
Harderwijk 20190107
Berends & Slump Harderwijk

Selhorstweg 101
3841 GE Harderwijk

Vandaag open tot 17:00
Bel naar 0341 - 418 208

Afspraak maken
99a30f78 7d6f 4902 ab48 14710ddb2384
Berends & Slump Hattem

Dorpsweg 20
8051 XV Hattem

Vandaag open tot 17:00
Bel naar 038 - 443 2100

Afspraak maken

Geregistreerd partnerschap sluiten

Wil jij meer weten over een geregistreerd partnerschap? Voor het sluiten of ontbinden van een geregistreerd partnerschap gaat een van onze adviseurs met je in gesprek. Wij verdiepen ons in jouw leven, zodat we advies kunnen geven dat past bij de levensfase waarin jij je bevindt.

2020 08 13 51
Text

Geregistreerd partnerschap, trouwen of samenlevingscontract

Een geregistreerd partnerschap lijkt in de basis erg op trouwen: het is een formele wettelijke verbintenis tussen jou en je partner met juridische rechten en verplichtingen. Toch zijn er ook een aantal verschillen. Ga je trouwen? Dan is er meestal een uitgebreide huwelijksceremonie. Bij een geregistreerd partnerschap is dit niet het geval. De verbintenis wordt gedaan bij de gemeente, is in de basis informeler en eenvoudiger te regelen. Een ander verschil tussen trouwen en een geregistreerd partnerschap is dat het spaargeld (maar ook de schulden) van je partner blijven en niet verdeeld worden als jullie uit elkaar gaan.

Twijfel je tussen een geregistreerd partnerschap en een samenlevingscontract? Het belangrijkste verschil is dat een samenlevingscontract geen automatische wettelijke erkenning of bescherming geeft. Een samenlevingscontract is een flexibele overeenkomst waarin jij en je partner zelf jullie voorwaarden en regels vastleggen voor het samenwonen. Denk bijvoorbeeld aan financiële afspraken en eigendomsrechten.

Kosten geregistreerd partnerschap

De kosten voor een geregistreerd partnerschap worden sterk bepaald door de gemeente waarin je jullie partnerschap wilt registreren. Ook jullie persoonlijke wensen spelen een rol in de totale uitgaven. Kies je er bijvoorbeeld voor om je op een externe locatie buiten het gemeentehuis te registreren, dan kunnen daar extra kosten aan verbonden zijn. Hetzelfde geldt voor eventuele ceremoniële elementen en trouwboekjes. Bespreek jullie voorkeuren en de verschillende opties met de gemeente waar je het partnerschap wilt registreren. Zo hebben jullie zekerheid over de uiteindelijke kosten.

Ontbinden of omzetten

Wil je jullie geregistreerd partnerschap beëindigen? Via een juridisch proces verdeel je jullie bezittingen, regel je eventuele alimentatie en bespreek je de zorg voor jullie kinderen. In de meeste gevallen gaat dit via een notaris of advocaat. Hebben jij en je partner minderjarige kinderen of zijn jullie het oneens met elkaar? Dan wordt er een rechter ingeschakeld voor het beëindigen van het geregistreerd partnerschap.

Het omzetten van een geregistreerd partnerschap naar een huwelijk omvat meestal minder juridische stappen. In de basis dien je een verzoek in bij de gemeente, plan je een huwelijksceremonie en onderteken je een nieuwe huwelijksakte. Het exacte proces is afhankelijk van lokale wetten en voorschriften. Wij adviseren je graag over de benodigde juridische stappen om jullie geregistreerd partnerschap om te zetten naar een huwelijk.

Voor- en nadelen geregistreerd partnerschap

Een geregistreerd partnerschap biedt juridische erkenning, fiscale voordelen en bescherming bij een eventuele scheiding. Jullie mogen elkaars achternaam aannemen en hebben automatisch samen het ouderlijk gezag over jullie kinderen. Toch is een geregistreerd partnerschap een belangrijke afweging. In vergelijking met een samenlevingscontract heb je minder flexibiliteit, meer juridische formaliteiten en krijg je te maken met hogere kosten bij zowel het aangaan, als het beëindigen van het partnerschap. Sommige mensen geven dan de voorkeur aan een symbolische en traditionele huwelijksceremonie. Of een geregistreerd partnerschap bij jullie past, hangt af van jullie persoonlijke wensen en situatie.